Waterschade aan je Apple iPhone 6. Wat moet je doen?

Hoewel de Apple iPhone 6 behoorlijk goed tegen water kan, kan ook deze telefoon vloeistofschade oplopen. Het is daarom verstandig om niet de waterdichtheid van de telefoon te gaan ‘testen’. Het antwoord is dat hij waarschijnlijk een tijdje tegen water kan, en daarna niet meer. Als je nu toch waterschade hebt opgelopen aan je iPhone 6 zijn hier een aantal dingen die je kunt doen. 

Uitzetten

Hoe sneller je de telefoon uitzet, hoe beter het is. Je bent misschien geneigd om juist ‘te kijken of hij het nog doet’. Dit moet je nooit doen. Hoe langer de telefoon namelijk aan blijft, hoe groter de kans op kortsluiting. Als je niet zeker weet of je waterschade hebt, kan je hem beter behandelen alsof het wel zo is.

 

Controleren of er waterschade is

Zoals gezegd moet je nooit kijken of hij het nog doet. Niet alleen kan dat kortsluiting veroorzaken, het is niet een erg goede test. Waterschade kan namelijk volledig onzichtbaar zijn. De telefoon lijkt het gewoon te doen, maar vanbinnen veroorzaakt het vocht mineraalafzetting en corrosie op het moederbord, waardoor de telefoon er een tijdje later toch opeens mee ophoudt. Ook kan water op een later moment alsnog kortsluiting veroorzaken.

 

Controleren op waterschade doe je door de vloeistofindicatoren te gebruiken. Die zitten bij de iPhone 6 aan de zijkant van de telefoon. Als de telefoon van binnen vochtig is geworden, zie je een rode streep oplichten.

 

Kaarten eruit

Ook op simkaarten en sd kaarten kan kortsluiting ontstaan. Haal deze er uit. Ook met drogen is het gemakkelijker dat er zo veel mogelijk uit de telefoon is gehaald. Of je ook de batterij eruit wil halen, hangt ervan af of je de telefoon wil openmaken. Dat kan wel, maar dan vervalt wel je garantie.

 

Laten drogen

Een iPhone laten drogen kan het best in een bak met droge rijst, silica zakjes, of in een speciaal daarvoor ontworpen droogmaakhoesje. In alle gevallen zorg het medium ervoor dat het water wordt opgezogen terwijl de omgeving droog blijft. Zorg dat de telefoon volledig is ondergedompeld in het materiaal. Je kunt hem eventueel openmaken, dan droogt hij beter. Nooit proberen om je telefoon droog te maken met hoge temperaturen, zoals met een föhn. Laat je telefoon minstens twee dagen in het medium en doe hem tussentijds niet aan.

 

Chemisch reinigen

Als je het durft kan je de telefoon reinigen met isopropyl alcohol, GEEN ethanol of methanol. Er zijn ook commerciële reinigingsmiddelen op de markt met dezelfde werking. Het gaat mineraalvorming en roestvorming tegen.

 

Wegbrengen of laten opsturen

Als je echt schade vermoedt en ook niet zeker weet of hij wel goed is, kan het verstandig zijn om de telefoon naar een daarvoor reparatiebedrijf gespecialiseerd in computer reparatie te brengen. Daar halen ze hem uit elkaar en maken ze hem van binnen schoon met een elektronische reinigingsmachine. Ook kunnen er eventueel onderdelen vervangen worden. Het voordeel hiervan is dat een expert de telefoon goed kan bekijken en kan beoordelen hoe erg de schade is, waardoor jij precies weet waar je aan toe bent.