Mondkapjes kopen met filter: let goed op de kwaliteit

Als jij de winkel instapt op zoek naar mondkapjes, dan kun je mondkapjes kopen met filter en zonder filter. Verder heb je de keuze tussen wegwerp mondkapjes en stoffen mondkapjes, tussen kapjes met 2 en 3 lagen en worden er exemplaren aangeboden in alle kleuren van de regenboog. Vooral als je mondkapjes wilt kopen met filter is het belangrijk dat je goed let op de kwaliteit. De onderstaande informatie helpt je daarbij.

Niet-medische mondkapjes kopen met filter

Een eerste punt om kort aan te geven is dat je altijd investeert in niet-medische mondkapjes. Deze worden ook met filter aangeboden, dus let hier goed op. De medische mondkapjes, die het virus bijna volledig tegenhouden en die daar ook op gekeurd zijn, moeten beschikbaar blijven voor het personeel dat dagelijks met het virus in aanraking komt. Zij hebben optimale bescherming nodig om hun werk te kunnen doen en dat betekent dat jij – door niet-medische mondkapjes te kopen met filter – die voorraad voor hen beschikbaar houdt.

Waarom is kwaliteit belangrijk?

Als jij op zoek bent naar mondkapjes met filter, dan wil je waarschijnlijk wat extra bescherming. Deze filters halen een percentage van de deeltjes uit de lucht en dat doen standaard mondkapjes niet of aanzienlijk minder. Standaard mondkapjes kun je zien als een constante zakdoek die je gebruikt om virusdeeltjes mee op te vangen als je ziek bent. Ze voorkomen dus ook niet dat jij het virus krijgt. Een mondkapje met filter doet dat wel; niet op het niveau van medische mondkapjes, maar aanzienlijk beter dan standaard mondkapjes. Wil jij deze extra bescherming krijgen, dan is kwaliteit bijzonder belangrijk. Alleen als je daar goed oplet weet je dat je mondkapjes zal kopen met filter die ook daadwerkelijk doen wat ze moeten doen.

Hoe controleer je kwaliteit?

Het is niet moeilijk om de kwaliteit van mondkapjes met filters te controleren. Ga naar de productspecificaties en je zult zien dat er bepaalde normen bestaan voor de filters. Aan die norm kun je zien hoeveel procent van de deeltjes uit de lucht gefilterd worden en hoe ademend het filter is. Je kunt deze norm gebruiken als een keurmerk en dan weet je dat het filter is getest.

Tip: ben je allergisch voor bepaalde deeltjes in de lucht? Dan kun je mondkapjes kopen met filter die de deeltjes waar jij last van hebt tegenhouden.

Waarom mondkapjes kopen met filter?

Het is niet nodig om te investeren in mondkapjes met filter, maar tegelijkertijd krijg je er wel veel voor terug. Ze zijn niet veel duurder dan standaard mondkapjes, maar ze bieden wel gemoedsrust en zekerheid. Je weet nooit hoe goed de kwaliteit is van de mondkapjes die je medereizigers dragen, hoe vaak ze deze wassen en hoe strikt ze zich aan de regels houden. Door mondkapjes te kopen met filter bescherm je jezelf beter, zonder dat je de voorraad medische mondkapjes aan hoeft te raken. Het is een uitstekend alternatief voor iedereen die op zoek is naar een beetje gemoedsrust. Wat hierbij ook kan helpen is uiteraard een Corona test.