Mag je zomaar afbeeldingen van internet gebruiken?

Waarschijnlijk denk je er niet over na wanneer je een afbeelding van een internet afhaalt en deze gebruikt voor een verslag, je website, of je social media. Toch kun je hier heel wat gedonder mee krijgen. Dit komt omdat op alle foto’s, video’s, plaatjes, illustraties etc. het zogeheten auteursrecht geldt. Internet afbeeldingen kun je dus niet zomaar overnemen en publiceren. Doe je dit wel, en de eigenaar van de afbeelding merkt dit op, dan kan hij of zij hier een groot probleem van maken. Wanneer je toestemming hebt gekregen van de eigenaar, is er geen probleem. Heb je geen toestemming en de eigenaar is niet blij dat je zijn afbeelding/video o.i.d. hebt overgenomen, dan kun je hier nog weleens problemen mee krijgen.

Wat mag je wel overnemen en wat niet?

Wanneer je op internet bepaalde afbeeldingen wil overnemen, staat er vaak al bij beschreven wat de wensen van de maker zijn. Het kan zijn dat je er een klein bedrag voor moet betalen, dat je de naam de eigenaar moet benoemen of iets anders. Neem je het werk van iemand over, zonder dat hij of zij hier mee instemt, dan kan dat nog weleens voor problemen gaan zorgen. Het is zeker niet zo dat je gedonder kan krijgen wanneer je een afbeelding of iets dergelijks van

het internet haalt, het hangt er maar net af wat je met dit werk wil gaan doen. Stel je haalt een afbeelding van het internet voor in een school verslag, dan mag dat. Je geeft dan in het verslag aan waar je de afbeelding vandaan hebt, wie deze heeft gemaakt en eventueel andere bijkomende informatie die relevante is.

Auteursrecht conflict

Heb je online een conflict opgelopen met betrekking tot het auteursrecht op internet? Schakel dan een gespecialiseerde advocaat in voor het beste advies en de grootste kans op succes.

auteursrecht-internet