Is thee gezond?

In ons land zijn veel thee liefhebbers. Iedere dag begin je je dag met een heerlijke kop warme thee en misschien drink je er overdag of ’s avond voor je gaat slapen ook nog een aantal. Thee is verkrijgbaar in tientallen smaken en het smakenassortiment wordt steeds meer uitgebreid. Voor een echte thee liefhebber is het dan ook erg leuk om verschillende smaken uit te proberen en ook wanneer er een nieuwe smaak is, om dit te proberen. Er zijn fruitige smaken, zoals aardbei, mango en kers, maar er zijn ook kruidige smaken zoals mint. Misschien heb je een specifieke smaak waar je van houdt, misschien neem je elke dag een andere smaak.

Als je een echte thee liefhebber bent en elke dag geniet van kopjes thee en het misschien zelfs graag meeneemt in een thermoskan, dan vraag je je misschien ook wel eens af of dit gezond is. Het antwoord op de vraag: Is thee gezond? Is in principe te beantwoorden met: ja. Het is echter wel zo, dat de ene thee soort de andere niet is. Groene en zwarte thee zijn bijvoorbeeld goed voor je gezondheid, van deze thee soorten is bekend dat ze bloeddruk verlagend zijn en dat ze de kans op een beroerte verkleinen. Ook lijkt het erop dat het LDL-cholesterol verlaagt. Houd er wel rekening mee dat je het met mate drinkt. Een goede richtlijn is maximaal 5 koppen thee op een dag. Door het voedingscentrum wordt geadviseerd om circa 3 kopjes thee (groen of zwart) op een dag te drinken.

Kruidenthee valt er buiten. Dit zijn thee soorten zoals muntthee en kamille thee. Deze bevatten geen theïne en ze hoeven dus niet meegerekend te worden als het gaat om het maximaal aantal koppen thee op een dag.

Zit er in thee ook cafeïne?

Ja. In de meeste theesoorten zit cafeïne. We noemen het dan echter theïne. In een gemiddeld kopje thee zit 30 mg theïne. Ter vergelijking, in een kopje koffie zit gemiddeld zo’n 85 mg cafeïne. Er wordt geadviseerd om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te nuttigen. Met thee kun je daar dus meer kopjes uit halen dan met koffie.