Houten tuinhuis – wat is de ideale bescherming hiervoor?

boom

Met de juiste bescherming kunt u er zelf voor zorgen dat uw tuinhuis ook na jaren nog in goede staat is. De eerste stap is dat u voor een tuinhuis kiest dat van hoogwaardig hout is geproduceerd. Als u vervolgens uw houten tuinhuis regelmatig blijft onderhouden dan zult u er jaren plezier van hebben. Maar op welke manier kunt u uw houten tuinhuis beschermen om ervoor te zorgen dat het jarenlang meegaat? Onderstaand vindt u een aantal belangrijke tips die u kunt volgen om het hout van uw tuinhuis effectief te beschermen.

Wat moet beschermd worden?

Het is altijd goed om zich te realiseren wat de moeite waard is om beschermd te worden. Bij een houten tuinhuis zijn de natuurlijke onderdelen aan wind en weer onderhevig en om die reden zeker de moeite waard om beschermd te worden. Echter heeft dit weinig nut wanneer het hierbij om een voordelig tuinhuisje gaat. Om bij een tuinhuis dat is aangeschaft voor een kleine prijs met hoogwaardige bescherming te gaan werken is jammen van het geld. Maar heeft u gekozen voor een huis dat gemaakt is van larikshout uit noordelijke regio’s dan zal uw huis baat hebben bij een stukje extra bescherming. Het hout is dan van een dusdanig goede kwaliteit dat het jaren langer meegaat wanneer u net wat meer zorg eraan gaat besteden.

Waartegen bescherm ik mijn tuinhuis?

Als u een geschikte (voor)behandeling voor uw houten tuinhuis wilt kiezen is het belangrijk om te weten tegen welke invloeden het huis beschermd zou moeten worden. Het belangrijkste is bescherming tegen weersinvloeden en tegen schade door insecten.

Elk weertype heeft invloed op de staat van een tuinhuis:

  • door regen kan schimmel ontstaan
  • door vocht kunnen houten wanddelen uitzetten en gaat het hout werken
  • door zon kan de kleur vervagen

Deze weersinvloeden zijn belangrijk bij het kiezen van de juiste bescherming.

Naast het weer bestaat het risico dat insecten in het hout van een tuinhuis gaan zitten en het stukje bij beetje afbreken. Ook hier moet rekening mee gehouden worden bij de keuze voor een passende bescherming.

Welke bescherming kies ik?

Na de montage van een tuinhuis zijn de plekken tussen de houten planken niet meer bereikbaar. Om deze reden is het aan te raden dat al voor de montage van het tuinhuis een voorbehandeling plaats vindt. Er zijn twee manieren om een voorbehandeling door te voeren – de houten elementen kunnen sproei geïmpregneerd worden of u kunt voor keteldruk impregnatie kiezen. Een (sproei) impregnatie is vrij eenvoudig door te voeren. De keteldruk impregnatie is een voorbehandeling waarbij het impregneermiddel in het hout wordt geperst, dit gebeurt bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Keteldruk impregnatie heeft als groot voordeel dat het houten tuinhuis door deze voorbehandeling voor de komende 5 jaar beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

Na montage van het tuinhuis is het aan te raden om op korte termijn een beits aan te brengen. Voor wie de natuurlijke uitstraling van het huis wil behouden is een transparante kleur mooi. Als het de bedoeling is dat het tuinhuis bij de kleurstelling in de tuin past dan is een dekkende kleur uiteraard ook mogelijk. Door de beits beschermt u uw tuinhuis extra tegen weersinvloeden en beschadiging door insecten. Bij een transparante bescherming zal de UV-straling wat minder worden tegengehouden en zal na verloop van tijd toch zichtbaar worden welke delen van het tuinhuis veel blootgesteld zijn aan de zon.

Niet alleen de wanden moeten beschermd worden. Ook ramen en deuren dienen in de grondverf gezet te worden, daarna volgt de tussenbehandeling en vervolgens wordt een dekkende beits aangebracht.

Impregneren heeft als voordeel dat het niet opnieuw moet worden uitgevoerd. De beits dient regelmatig vernieuwd te worden. Hoe vaak een tuinhuis opnieuw in de beits gezet moet worden hangt af van weersinvloeden. Om een inschatting te maken kunt u het beste uiterlijk 2 jaar na aanbrengen van de beits de staat van de bescherming controleren en beslissen of het tijd is om een nieuwe beschermlaag aan te brengen.

Voorbehandelingen – laten uitvoeren door de leverancier?

Er zijn producenten die optioneel het voorbehandelen van een tuinhuis aanbieden. Tevens is het ook mogelijk om de beits waarmee uw tuinhuis is behandelt mee te laten leveren – altijd handig voor een latere beurt, kijk voor meer opties en tips wat betreft voorbehandelingen bij www.lugarde.nl